Blog kawowy

czyli co w kawie piszczy...

Category

Ciekawostki o kawie

Akrylamid w kawie – rzeczywiste zagrożenie, czy “burza w szklance wody”?

Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio informacja, że kawiarnie w Kalifornii będą musiały informować klientów, iż picie kawy może doprowadzić do raka. Skąd się wziął ten komunikat, jak poważne jest to… Czytaj →

Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej mielonki lub – co gorsza – kawy rozpuszczalnej. Niestety okazuje się, że w Polsce jest bardzo mało świadomych konsumentów, dla których kawa ma być jedynie… Czytaj →

Barista – zawód czy pasja?

Barista, słowem wstępu Dawniej uważano, że parzenie kawy to rzecz prosta i niewymagająca wielkich umiejętności. Sądzono, że wystarczy rozróżniać kawę sypaną od rozpuszczalnej. Dziś mamy tak dużą różnorodność gatunków kaw, sposobów jej zaparzania (od ekspresu ciśnieniowego, kawiarki po french press, aeropress i chemex),… Czytaj →

Kawa zbożowa – czym jest i jakie ma właściwości

Kawa zbożowa to napój, który z tradycyjną kawą wspólną ma jedynie nazwę i zbliżony wygląd. Produkt ten nie jest wykonywany z aromatycznych ziaren kawowca. Powstaje z palonych ziaren popularnych zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień, a także z cykorii lub… Czytaj →

French Press, czyli kawa z praski francuskiej

Najświeższym moim odkryciem jest French Press, który dosłownie skradł moje serce! Od jakiegoś czasu częściej przyrządzam kawę w tym cudeńku niż w ekspresie czy ulubionej kawiarce. French Press to dość proste, szklane urządzenie, o pojemności od 240 ml do 1000… Czytaj →

Fair Trade – kawa ze sprawiedliwego handlu

Czy wiesz, że pijąc kawę możesz przyczynić się do ochrony środowiska, sprawiedliwego handlu i dobrych warunków pracy mieszkańców biedniejszych części świata? Dowiedz się więcej o Fair Trade. Pół dolara dziennie Z pewnością wielu będzie zasmuconych faktem, iż spora liczba pracowników plantacji… Czytaj →

Partnerzy bloga

         

Kawa bezkofeinowa – trochę informacji

Kawa bezkofeinowa – garść informacji. Myślę, że śmiało mogę stwierdzić, że większość z nas docenia smak świeżo parzonej kawy, szczególnie nad ranem, po nieprzespanej nocy lub po pracy do późnych godzin dnia poprzedniego. Niejednokrotnie okazuje się, że to jedyny ratunek by… Czytaj →

Kopi Luwak – kawa z kontrowersyjnym procesem produkcji

Pochodząca z południowo-wschodniej Azji kawa “Kopi Luwak“, zaliczana jest do najdroższych kaw na świecie. Ma szczególny aromat i smak, a jej cena wynika ze specyficznego procesu produkcji. Nie byłoby może w niej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że wytwarza się… Czytaj →

Aeropress – kawa ze strzykawki

Jako, że wielbicieli kawy jest wielu, niemało jest także sposobów na zaparzanie tego pobudzającego naparu. Jedną z alternatyw jest przygotowanie kawy w aeropressie, który niektórzy potocznie nazywają “strzykawką”, gdyż działa na podobnych zasadach. Jego historia nie sięga odległych lat. Urządzenie… Czytaj →

Peeling kawowy

Pogoda za oknem robi się coraz przyjemniejsza. Nie wiem jak wy, ale ja z niecierpliwością wyczekiwałam kiedy tylko będę mogła całkowicie porzucić puchową kurtkę, szalik i rękawiczki. W końcu mamy cieplejsze dni, pozostaje tylko odpowiednio przygotować się na nowy sezon…. Czytaj →

Jaki wpływ na smak kawy ma woda?

“Kupiłam wysokogatunkową kawę, prosto z palarni. Mam dobrej jakości młynek i kawiarkę. A mimo to smak napoju nie jest wystarczająco zadowalający. Czym jest to spowodowane?” Ktoś ostatnio zadał mi takie pytanie. Pierwsza moja myśl – woda.  To ona ma duże… Czytaj →

© 2018 Blog kawowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑