Kawa zbożowa to napój, który z tradycyjną kawą wspólną ma jedynie nazwę i zbliżony wygląd. Produkt ten nie jest wykonywany z aromatycznych ziaren kawowca. Powstaje z palonych ziaren popularnych zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień, a także z cykorii lub buraka cukrowego. Niegdyś podawano ją jedynie dzieciom lub w zastępstwie prawdziwej kawy, dziś powoli wraca do łask i zaczyna doceniać się jej delikatność i pozytywny wpływ na organizm.

HISTORIA KAWY ZBOŻOWEJ

Początki kawy zbożowej dla Europejczyków sięgają czasów, gdy pierwsi koloniści natknęli się na indiańskie plemiona zamieszkujące Amerykę. Indianie pili napój o nazwie “asi”, którego głównym składnikiem były suszone liście ostrokrzewu. Napój zawierający kofeinę koloniści zaadaptowali jako substytut kawy i nazwali “cassiną”.

Pierwsza europejska kawa zbożowa pojawiła się w Holandii i była wykonana z cykorii. Do 1801 roku nie była jednak powszechnie znana, wtedy to dzięki M. Orban’owi i M. Giraud’owi trafiła do Francji, skąd wkrótce importowana była do Belgii i Niemiec.

Zbożówka szczególnie zasmakowała mieszkańcom Nowego Orleanu. Dla stron walczących podczas wojny secesyjnej stanowiła zastępstwo dla prawdziwej kawy. W Stanach Zjednoczonych do powszechnej produkcji została wprowadzona dopiero około roku 1970.

KAWA ZBOŻOWA W POLSCE

W Polsce kawa zbożowa pojawiła się po raz pierwszy w XVIII wieku, jednak pierwsza fabryka zbożówki powstała dopiero niecałe sto lat później – w roku 1818 we Włocławku. Stanowiła mieszankę zbóż ze sprowadzaną z Holandii cykorią. Wkrótce składniki niezbędne do powstawania kawy zaczęto uprawiać w regionie. Napój cieszył się popularnością wśród niezbyt bogatych wielkopolskich i śląskich rodzin. Kawę zbożową spożywaną na terenach polskich również w czasie obydwu wojen światowych, jak i za okresu PRL-u.

WŁAŚCIWOŚCI “ZBOŻÓWKI”

Kawa zbożowa posiada wiele cennych składników odżywczych. Jednym z nich jest błonnik, który występuje w niej w łatwo przyswajalnej, bo rozpuszczonej formie. Błonnik pomaga osiągnąć uczucie sytości i ułatwia trawienie. Jest nieocenionym pomocnikiem w walce z ponadprogramowymi kilogramami. Kawa zbożowa jest źródłem wielu minerałów, m.in.: selenu i magnezu, a także witaminy z grupy B. Pozytywnie na wartość odżywczą kawy wpływa również cykoria. To właśnie ona, dzięki wysokiej wartości inuliny, ma korzystny wpływ na florę bakteryjną w jelitach, co ma niebagatelne znaczenie w poprawie trawienia. Warto dodać, że kawa zbożowa jest niskokaloryczna, pod warunkiem, że zalewamy ją wodą, a nie mlekiem.

KTO JĄ MOŻE PIĆ?

Kawa zbożowa to napój, który bez obaw, w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, może być serwowany zarówno dzieciom, jak i kobietom w ciąży, a także karmiącym mamom. Nie zawiera w swoim składzie kofeiny, zatem nie uzależnia, a spożywać ją mogą również osoby z wysokim ciśnieniem krwi. Napój zbożowy nie podrażnia ścian żołądka, dlatego będzie odpowiednia nawet dla osób cierpiących na nadkwasotę, a także pacjentów z chorobami nerek, wątroby, jelit,czy śledziony. Dodatkowo w przeciwieństwie do kawy naturalnej można pić ją litrami, bez obaw o poziom kofeiny. Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania kawy zbożowej wydaje się być nietolerancja glutenu, co dziś jest dość często spotykanym problemem.

KAWA TRADYCYJNA A KAWA ZBOŻOWA

W kawie zbożowej znajdziemy wiele składników odżywczych, w tym magnez, który to, wśród pijących tradycyjną kawę, jest regularnie wypłukiwany. Ponadto, tak jak wcześniej zostało wspomniane, nie zawiera kofeiny, co czyni ją produktem dostępnym niemalże dla każdego. Spożywanie prawdziwej kawy nie jest również wskazane dla osób, które mają wysokie ciśnienie, czy delikatny żołądek. W zapachu natomiast, kawa zbożowa niczym nie przypomina tej tradycyjnej, dlatego też jeśli ktoś pije czarną kawę ze względu na jej aromat, niestety nie znajdzie tego u jego zbożowego odpowiednika.

PODSUMOWANIE

Kawa zbożowa to nie tylko smaczny napój, który będzie smakował dzieciom. Jej prozdrowotne właściwości i delikatny smak zyskuje coraz szersze grono smakoszy. Znakomita do śniadania i kolacji. Co więcej, doskonale smakuje z dodatkiem różnych przypraw, jak np. cynamon, kardamon, goździki, wanilia. Swoje zastosowanie ma również jako dodatek do ciast lub czekolady pitnej. Niewątpliwie jest to smaczna alternatywa kawy kofeinowej, ale ja nie wyobrażam sobie zrezygnować z tradycyjnej czarnej kawy :) Kawa zbożowa to dobry wybór np. późną wieczorową porą.

 

kawa zbożowa

fot. fotolia

Kawa zbożowa – czym jest i jakie ma właściwości
5 (100%) 1 vote