Dripster, co to takiego i z czym to się je? Pierwsze ciepłe dni tej wiosny już za nami, a na horyzoncie niedługo malować będzie się lato. Ciepłe, słoneczne dni stwarzają doskonałą okazję do przetestowania nowych, zimnych napojów. Tym razem zajmę się nietypową odmianą kawy, bo cold brew.  Jako jedna z pierwszych osób mam okazję testować nowość na polskim rynku, jaką jest Dripster Cold Drip Coffee Maker. Jest to bardzo ciekawa konkurencja dla urządzeń marki Hario do alternatywnych sposobów parzenia kawy.

Dripster

Dripster to nic innego jak dripper do przygotowywania kawy metodą cold brew, czyli parzenia jej na zimno. Samo urządzenie zostało zaprojektowane tak, aby wyciągnąć maksimum smaku z kawy. Najlepsze do cold brew będą jasno palone ziarna, dlatego do moich testów posłużyła mi kawa Etiopia Yirgacheffe. Kawę zamówiłam paloną specjalnie na taki stopień w ulubionej palarni kawy.

Jasno palona Etiopia

Dripster, czyli doskonałe cold brew

Dripster składa się z kilku elementów (od góry): plastikowej pokrywki, pojemnika na wodę ze skraplaczem, pojemnika z sitkiem/filtrem oraz szklanej karafki na gotową kawę. W doskonale wyglądającym opakowaniu znajdziemy również instrukcję obsługi w języku polskim.

Pierwszym krokiem do zaparzenia doskonałej kawy na zimno jest zmielenie kawy tuż przed jej przygotowaniem. Kawę mielimy na średnio lub grubo (czyt. Stopnie mielenia kawy), ponieważ użycie drobnego mielenia będzie skutkowało większą ilością goryczki w gotowym cold brew. Ziarna przesypujemy do filtra, ale nie ugniatamy jej!

Zmielone ziarna w filtrze

Zmieloną kawę musimy następnie delikatnie zmoczyć małą ilością wody, aby mogła uwolnić dwutlenek węgla oraz wchłonąć nieco wody przed parzeniem. Jest to tzw. proces preinfuzji. Do górnego pojemnika nalewamy zimnej, świeżej, przefiltrowanej wody (czyt. Jaki wpływ na smak kawy ma woda?) i stawiamy go nad filtrem z mieloną kawą. Zaworek ustawiamy tak, aby woda kapała z pojemnika z prędkością około 1 kropli na sekundę. Mamy tu jednak szerokie pole do eksperymentów, ponieważ ustawienie np. wolniejszej prędkości kapania sprawi, że nasza kawa będzie o wiele mocniejsza i intensywniejsza w smaku. Szybszy przepływ wody da efekt delikatnego napoju.

Kap kap kap….

Pierwsze krople pysznego cold brew :)

Teraz wystarczy zaczekać 2-3 godziny. Tak, nie jest to urządzenie dla niecierpliwych (dla nich jest espresso ;)), ale tak własnie wygląda parzenie prawdziwego cold brew! Efekt jest doskonały.
Moja jasno palona Etiopia Yirgacheffe była bardzo słodka i przyjemna w smaku. Przez długi czas parzenia nuty kwasowe były prawie niewyczuwalne, ale pojawiła się bardzo przyjemna i delikatna, orzeźwiająca goryczka. Jest to świetny napój na gorące dni.

Osobiście zamierzam jeszcze poeksperymentować z innymi kawami palonymi na jasno oraz zmienić nieco stopień mielenia na grubszy i prędkość kapania wody, aby uzyskać “lżejszy” napój bez goryczki.

Cold brew z kostką lodu

Protipy:

  • Używaj świeżej kawy palonej na jasny stopień
  • Do pojemnika z wodą możesz dodać kilka kostek lodu lub dodać je bezpośrednio do gotowej kawy
  • Eksperymentuj! Do Twojego cold brew możesz dodać np. tonik, odrobinę soku lub zimne mleko. Możliwości jest tak wiele. Cold brew sprawi się także jako baza do koktajli
  • Zmieniaj stopień mielenia kawy od średniego do bardzo grubego, aby uzyskać najlepszy dla siebie efekt i intensywność cold brew

Dripster kupicie na Allegro w cenie 249 zł, z darmową dostawą.

Dripster – test drippera do cold brew
Oceń ten artykuł