Jaki wpływ na smak kawy ma woda?

„Kupiłam wysokogatunkową kawę, prosto z palarni. Mam dobrej jakości młynek i kawiarkę. A mimo to smak napoju nie jest wystarczająco zadowalający. Czym jest to spowodowane?” Ktoś ostatnio zadał mi takie pytanie. Pierwsza moja myśl – woda.  To ona ma duże znaczenie na to jak nasza kawa będzie smakować, przecież kawa to co najmniej 97% wody!

Zasada 1 – Używaj przefiltrowanej wody! 

Woda składa się z minerałów i pierwiastków które w nieodpowiedniej ilości zmieniają smak kawy. Twarda woda, czyli taka z nadmiarem mikroelementów sprawi, że zaparzona kawa będzie miała mniej wyraźny smak. Natomiast woda zbyt czysta, pozbawiona wszystkich minerałów, jak np. destylowana spowoduje, że napój będzie lekko ostry i kwaśny.

Wodą płynąca z naszych kranów jest z dodatkiem bakteriobójczego chloru, jego ilość jest niewielka, dlatego też nie może nam zaszkodzić, jednak mocno wpływa na smak przygotowywanego napoju, przekłamując jego prawdziwy smak. Nawet najlepsza jakościowo kawa traci swoje aromaty przez zbyt twardą wodę. Dlatego istotne jest by była ona wcześniej przefiltrowana. Filtry oczyszczają ją z wszelkich zanieczyszczeń, dzięki czemu jest przejrzysta, nie pozostawia osadu i pozbawiona jest zapachu. Wlewając do ekspresu wodę prosto z kranu narażamy go zakamienienie, co jest najczęstszą przyczyną awarii. Dzisiaj kupno dzbanka filtrującego wodę to żaden problem. Internet pęka w szwach od ofert, w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, a nawet w supermarketach znajdziemy je w różnych rozmiarach, pojemnościach i systemach filtracji.  Cena takiego dzbanka zaczyna się już od kilkunastu złotych.

Do niedawna używałam dzbanka filtrującego Brita, ale ostatnio zakupiłam taką sztukę – dzbanek polskiej firmy Dafi. Sprawdza się równie wspaniale :)

Zasada 2 – Odpowiednia temperatura wody!

 Kolejnym punktem na jaki warto zwrócić uwagę jest temperatura wody jaką zalewamy kawę. Idealna temperatura to 90 stopni, ale będąc mniej precyzyjnym jest to zakres od 88-94 stopni. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego termometru, wystarczy jak po jej zagotowaniu odczekamy około minuty. Powszechne jest zalewanie kawy wrzątkiem, jednak nie jest to dobra praktyka, gdyż przez to zabijamy delikatne olejki eteryczne znajdujące się w ziarnach. Z kolei woda niewystarczająco gorąca nie wydobędzie z kawy całego bukietu smaków.

Warto o tym pamiętać przy kolejnym parzeniu :)

5/5 - (1 vote)

Leave a Reply