Blog kawowy

czyli co w kawie piszczy...

Category

Ciekawostki o kawie

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Pyszna, aromatyczna kawa w zaciszu własnego domu, nawet jeśli nie posiadamy profesjonalnego ekspresu? Jasne, że tak. Wystarczy zaopatrzyć się w to małe cudo. Kawiarka jest zdecydowanie idealną alternatywa dla osób nieposiadających elektrycznego ekspresu. Łatwa w obsłudze, w kuchni zajmuje nie… Czytaj →

Pas kawowy – infografika

Pas kawowy, co to takiego? W odpowiedzi na to pytanie pomoże stworzona przeze mnie właśnie w tym celu infografika. Zaczynajmy! Kawa jest obecnie jednym z pięciu najważniejszych surowców na naszej planecie. Jest najpopularniejszą używką na świecie i osiąga największe obroty… Czytaj →

Chemex – historia, zasada działania

Czasy, w których przygotowanie kawy polegało po prostu na wsypaniu jej do filiżanki i zalaniu gorącą wodą, skończyły się bezpowrotnie! Obecnie mamy tak szeroki wybór ekspresów, kafetier, aeropressów, dripperów i innych urządzeń o egzotycznie brzmiących nazwach, że możemy eksperymentować z… Czytaj →

Fakty i mity o kawie

1. Picie kawy grozi zawałem MIT! Picie kawy nie zwiększa ryzyka powstania zawału ani też innych chorób serca. Zaobserwowano wręcz (niestety tylko u kobiet), że spożywanie kawy w przyzwoitej ilości, około dwóch filiżanek dziennie obniża niebezpieczeństwo ich wystąpienia. 2. Kawa… Czytaj →

Świecznik kawowy

“Szczęście pachnie kawą” – za słowami Juliana Tuwima przygotowałam dla Was pomysł na to by cieszyć się  zapachem kawy….bez jej parzenia :) Kawowy świecznik – nagrzane ziarenka kawy wydzielają przyjemny i aromatyczny zapach, rozchodzący się po całym domu. Zapach kawy… Czytaj →

Z wizytą w palarni kawy

Otrzymałam kilka dni temu bardzo ciekawą propozycję. Było to zaproszenie do profesjonalnej palarni kawy, gdzie mogłam z bliska przyjrzeć się całemu procesowi  produkcji kawy. Jako wielka miłośniczka małej czarnej nie mogłam odmówić takiej wspaniałej propozycji. Podczas tej wizyty dowiedziałam się krok… Czytaj →

Espresso – co to takiego?

Słysząc słowo “espresso” przychodzi nam na myśl przeważnie jedno – bardzo mocna, gorzka kawa w małej filiżance. Czy naprawdę tak jest? Sprawdźmy :) Espresso to nic innego jak sposób parzenia kawy. Polega on na przepuszczeniu przez ekspres ciśnieniowy wody o temperaturze… Czytaj →

Gatunki Kawy

Najpopularniejsze gatunki kawy to na pewno wszystkim dobrze znana Arabika oraz być może trochę mniej kojarzona Robusta. Każda z tych odmian wymaga innych warunków klimatycznych, inaczej wygląda i smakuje. Jak więc je odróżnić? I która z nich jest lepsza? Arabika… Czytaj →

Rodzaje kaw – infografika

Kawa niejedno ma imię. Często zamawiając kawę w kawiarni nie wiemy co kryje się za tymi wszystkimi dziwnymi nazwami. W rezultacie najczęściej zamawiamy filiżankę kawy, którą już znamy. Poniżej zamieszczam ciekawą infografikę, która pomoże odszyfrować najczęściej oferowane przez baristów napoje… Czytaj →

Słownik Kawosza

Co to jest tamper? Na czym polega praca profesjonalnego baristy? Jak nazywa się domowe urządzenie do parzenia kawy pod ciśnieniem? Stworzyłam dla Was Słownik Kawosza, który pomoże zrozumieć część pojęć będących do tej pory pewną zagadką. Postaram się w jasny… Czytaj →

Test kawy Etiopia Yirgacheffe z palarni Finest Coffee

Ziarna Etiopia Yirgacheffe zna chyba każdy, gdyż są najbardziej uwielbiane spośród etiopskich kaw. Jest to kawa speciality doceniana na całym świecie z powodu swojego niepowtarzalnego i bogatego smaku. Etiopia Yirgacheffe uprawiana jest na wysokości 1800 – 2100 m. n.p.m. w regionie właśnie… Czytaj →

Jamajska Blue Mountain

Kawa Blue Mountain jest to jedna z najbardziej pożądanych i prestiżowych kaw dostępnych na rynku. Przez wielu uważana za najlepszą kawę świata. Doceniana jest ze względu na idealnie zrównoważony smak, głębię aromatu i słodko – owocowy posmak.Charakteryzuje się delikatnością i… Czytaj →

© 2018 Blog kawowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑