Koktajl kawowy z owocami? A czemu by nie?! :) Lipiec i sierpień to idealne miesiące na przygotowanie koktajlu kawowego z owocami ze względu na dostępność różnorodnych owoców, szczególnie leśnych. Co tydzień staram się przygotować w domu jakąś pyszną przekąskę z jagodami, malinami lub jeżynami. Nie mogłam zatem nie połączyć smaku pysznych, świeżych owoców z najlepszym napojem na świecie, czyli z KAWĄ. Koktajl kawowy z owocami okazał się strzałem w dziesiątkę, intensywny smak leśnych darów i pobudzające espresso jest świetnym i niebanalnym pomysłem na chwilę relaksu :)
Koktajl kawowy z owocami, czego potrzebujemy:
* 1 espresso
* 200 ml jogurtu naturalnego lub jeśli wolimy mleka
* kilka kostek lodu
* 350 g owoców (malin, jagód, jeżyn, poziomek)
* 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie koktajlu:
Zaczynamy od umycia pod bieżącą wodą wszystkich wybranych przez nas owoców. Następnie parzymy pojedyncze espresso lub jeśli ktoś woli bardziej kawowy i mocniejszy smak możemy przygotować podwójną porcję. Sama przygotowuję kawę w kawiarce, a do przepisu używałam świeżo palonych ziaren Brazylia Yellow Bourbon Fazenda Rainha, która ma bardzo fajny czekoladowy posmak i ciężkie body. Połączenie tej kawy z owocami dało bardzo ciekawe efekty :)
Przygotowaną kawę studzimy. Owoce wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt naturalny oraz cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Na sam koniec wlewamy przestudzone espresso i kilkoma dodatkowymi ruchami miksera łączymy w całość. Tak powstały koktajl rozlewamy do szklanek, wrzucamy kilka kostek lodu i cieszymy się owocowo – kawowym smakiem.
Smacznego!
Leave a Reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.