Kawa po karaibsku to najlepsza kawa mrożona jaką do tej pory piłam! Oryginalny przepis na kawę mówi, że należy do niej dodać odrobinę alkoholu, dlatego lepiej sprawdzi się na weekendowy chillout niż jako poranna dawka kofeiny :)
Samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, nie licząc czasu oczekiwania na ostygnięcie espresso.
Do kawy po karaibsku potrzebujemy:
* jedno espresso
* 1 kulka lodów waniliowych
* 20 ml rumu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności parzymy espresso. Ja standardowo zaparzyłam je za pomocą kawiarki Bialetti Venus 4. Kawę pozostawiamy do ostygnięcia – bardzo ważne! Do miksera wrzucamy gałkę lodów i wlewamy rum. Po całkowitym ostygnięciu kawy wlewamy ją do pozostałych składników. Całość miksujemy, tak by na powierzchni utworzyła się pianka. Przelewamy do wysokiej szklanki i delektujemy się pysznym kawowym specjałem :)

fot. blogkawowy.pl

fot. blogkawowy.pl
Smacznego!
Krystian
26 lipca 2016 at 18:48Uwielbiam mrożoną kawę :) na pewno wypróbuję przepis.
Edyta
26 lipca 2016 at 21:32Serdecznie polecam :) Połączenie lodów i odrobiny alkoholu z kawą jest świetne :)