Mus kawowy – deser idealny. Mam dla Was przepis na pyszny i zarazem niezwykle efektowny deser kawowy na zimno. Przygotowany jest na bazie żółtek, serka homogenizowanego, śmietanki oraz espresso. Do przygotowania tego deseru kawowego użyłam kawy kolumbijskiej, z palarni kawy, która to sama w sobie ma wyrazisty posmak czekolady i orzechów. Uznałam, że do tego przepisu na kawę sprawdzi się idealnie. Przygotowanie deseru jest bardzo proste, jednak składa się z kilku kroków i kilkukrotnego schładzania, jednak zapewniam was, że warto poczekać :)
Mus kawowy – przepis na deser kawowy
Do przygotowanie dwóch porcji musu kawowego potrzebujemy:
* 2 żółtka
* 2 łyżki cukru
* espresso ok. 30-40 ml
* 100 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
* 100 g śmietanki 30%
* łyżeczka żelatyny
* 2 łyżki wody
* 1 łyżka ciemnego kakao
* starta czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowujemy kawę espresso. Do przygotowania espresso użyłam kawiarki Bialetti, z której uzyskałam ok 45-50 ml mocno skoncentrowanej kawy. Do naszego espresso dodajemy cukier i lekko studzimy. Następnie roztrzepujemy w misce żółtka. Nasze żółtka delikatnie podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do nich kawę, ciągle mieszając. Gdy masa trochę zgęstnieje, wtedy ściągamy ją z kuchenki i czekamy aż ostygnie. Do ostudzonej masy dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do reszty.
60 ml śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy do masy kawowej. Uzyskaną masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a drugą odstawiamy w temperaturze pokojowej. Część kakaową przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut do jej ścięcia. Po zastygnięciu nakładamy drugą warstwę, czyli masę kawową i znów chowamy do lodówki na około 30-40 minut.
Ubijamy na sztywno pozostałą część śmietanki i gotową wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy. Całość schładzamy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Mus kawowy i jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale uwierzcie mi, warto :)
Efekt tej pracy to idealny deser kawowy.

Deser Mus Kawowy – fot. blogkawowy.pl
Smacznego!
Sylwia
11 lipca 2016 at 00:06Wygląda rewelacyjnie, tak apetycznie. Uwielbiam wszelkie serniczki na zimno, więc myślę, że to również przypadłoby mi do gustu. Wypróbuję koniecznie:) Pozdrawiam:)
Edyta
12 lipca 2016 at 10:27Jest przy nim trochę pracy, ale robi wspaniałe wrażenie :) Pozdrawiam :)