Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej mielonki lub – co gorsza – kawy rozpuszczalnej. Niestety okazuje się, że w Polsce jest bardzo mało świadomych konsumentów, dla których kawa ma być jedynie napojem pobudzającym, niekoniecznie ma zachwycać smakiem. Warto wiedzieć o tym, że kawa może sprawić nam niemałą przyjemność. Trzeba jedynie wybrać odpowiedni dla siebie produkt, a mamy w czym wybierać. Na smak kawy wpływa bardzo dużo czynników, które dzisiaj Wam przybliżymy.

Odmiana ziaren

Rodzajów kawy na świecie jest bardzo dużo, jednak w tym miejscu wypada wyróżnić dwie najpopularniejsze odmiany. Każdy zapewne słyszał o ziarnach arabiki i robusty. Arabika jest uznawana za szlachetniejszą odmianę, co wcale nie znaczy, że mamy ograniczać się wyłącznie do jej usług. To jaka kawa nam smakuje, zależy wyłącznie od nas. Arabika charakteryzuje się mniej goryczkowym smakiem oraz bogatszym aromatem niż robusta. Posiada również więcej tłuszczy i cukrów, ale to robusta ma większą zawartość kofeiny, co jest zaletą dla osób szukających w kawie przede wszystkim pobudzenia. Jeśli szukamy kawy, która będzie mocniejsza w smaku, bardziej goryczkowa i w dodatku lepiej postawi nas na nogi, to warto wybrać mieszanki, które posiadają sporą domieszkę robusty.

Kraj pochodzenia kawy

Plantacje kawy znajdują się w różnych regionach świata, co również ma ogromny wpływ na jej smak. Arabika uprawiana w Etiopii będzie się różniła od tej wyhodowanej w Kolumbii. Zależy to m.in. od jej odmiany, wysokości upraw czy warunków klimatycznych.

  • Kawy z Afryki pochodzą głównie z takich krajów jak Etiopia, Kenia, Uganda i Rwanda. Cechuje je przede wszystkim wyraźna kwasowość oraz posmaki owoców cytrusowych i kwiatów. Są to kawy dla miłośników lekkich smaków.
  • Kawy z Ameryki posiadają mniejszą kwasowość niż odmiany afrykańskie. Możemy w nich wyczuć głównie nuty czekoladowe i orzechowe, dlatego kawa np. z Brazylii, czy Gwatemali lepiej komponuje się z mlekiem.
  • Kawy azjatyckie zwłaszcza z Indii oraz Indonezji mają zdecydowanie niską kwasowość, a charakteryzują je nuty ziemiste. Są to mniej popularne kawy niż odmiany z Afryki czy Ameryki.

Stopień palenia ziaren

Intensywność palenia kawy również jest istotnym czynnikiem, który finalnie wpływa na smak kawy. Im ziarna są dłużej palone, tym bardziej przybierają ciemną barwę. Kawa jasno palona o lekko brązowym kolorze, posiada więcej kofeiny i jest bardziej kwaskowa, niemal całkowicie pozbawiona gorzkich smaków. Jasne palenie stosuje się głównie do ziaren afrykańskich, co pozwala nam zachować ich orzeźwiający posmak. Kawy ciemno palone cechują się dużą goryczką i małą kwasowością. Ziarna tracą swoje naturalne nuty smakowe, a temperatura wpływa na spadek poziomu kofeiny. Z dość ciemnego palenia kawy słyną głównie Włosi, których ziarna są błyszczące, a czasem o niemal czarnym kolorze.

Odpowiednia woda

Ostateczny wpływ na to, czy kawa będzie nam smakowała, ma sposób, w jaki ją zaparzymy. Kawa z ekspresu, zaparzona w kawiarce, tradycyjnie zalana wodą czy przefiltrowana, ma jedną wspólną cechę. Jest nią niezbędna do zaparzenia woda. Istnieje tyle metod na przygotowanie kawy, że ciężko je wszystkich wymienić. Jeśli chcemy z kawy wydobyć jej najlepszy smak, musimy koniecznie pamiętać o odpowiedniej wodzie, która może zepsuć nawet najlepszą mieszankę. Dlatego polecamy wcześniej przefiltrować wodę, co pomoże nam oczyścić ją z nadmiaru minerałów. Jeśli mówimy o wodzie, to musimy zwrócić uwagę również na jej temperaturę, która powinna wynosić 88 – 94 st. C. W żadnym wypadku nie należy używać wrzątku.

Najlepsza kawa

Wiele osób często pyta o to, która kawa jest najlepsza. Odpowiedź jest bardzo prosta. Najlepszą kawą na świecie jest ta, która Ci smakuje. Osoba, która gustuje w mocnych, intensywnych smakach nie polubi kaw lekkich i owocowych. Dlatego, aby wybrać kawę idealną dla siebie, wystarczy jedynie przeczytać ten poradnik i wiedzieć co się lubi.