Czasy, w których przygotowanie kawy polegało po prostu na wsypaniu jej do filiżanki i zalaniu gorącą wodą, skończyły się bezpowrotnie! Obecnie mamy tak szeroki wybór ekspresów, kafetier, aeropressów, dripperów i innych urządzeń o egzotycznie brzmiących nazwach, że możemy eksperymentować z kawą do woli i za każdym razem na nowo odkrywać jej głęboki zapach i wspaniały smak. Dziś przedstawię Wam jedno z takich urządzeń – ekspres przelewowy Chemex Classic Coffee Maker.

Zaparzacz Chemex ma długą i ciekawą historię. Urządzenie zostało wynaleziono już w 1941 roku przez utalentowanego chemika – doktora Petera Schlumbohma. Przez te wszystkie lata było udoskonalane i dopracowywane, aby obecnie stać się jednym z najchętniej kupowanych, najbardziej cenionych i najczęściej nagradzanych ekspresów przelewowych na świecie.

Chemex Coffee Maker 1941

Twórca Chemexa Dr Peter Schlumbohm

Urządzenie jest wykonane z wysokiej jakości żaroodpornego szkła, które nie pochłania zapachów, dzięki czemu w żaden sposób nie wpływają one na smak i aromat zaparzanego naparu. Chemex Coffee Maker swym wyglądem przypomina karafkę w kształcie klepsydry z drewnianym kołnierzem, pełniącym rolę uchwytu. Jego oryginalny design jest powszechnie doceniany nie tylko przez miłośników niebanalnych akcesoriów domowych, ale i ekspertów zajmujących się sztuką. Dzięki temu od lat zajmuje on zaszczytne miejsce podziwianego eksponatu na stałej ekspozycji w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku, a w Instytucie Technologii w Illinois uznano go za jeden ze stu najlepiej zaprojektowanych przedmiotów współczesnej sztuki użytkowej.

chemex

Ekspres przelewowy Chemex

Wygląd wyglądem, ale najważniejsza jest przecież funkcjonalność! Ekspres jest łatwy w obsłudze oraz szybki w działaniu. Jednorazowo można w nim zaparzyć 6 filiżanek kawy, a dzięki grubym filtrom, które zatrzymują oleiste związki z ziaren kawowych, napój jest czysty i łagodny w smaku. Jak go przygotować? To banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut.

A więc do dzieła!
Specjalnie przygotowany dla urządzenia Chemex filtr wkładamy do ekspresu i lekko zamaczamy go wrzącą wodą, a nadmiar płynu wylewamy. Dzięki czemu nasza kawa nie będzie miała posmaku papieru, a naczynie ogrzeje się, co jest istotnym warunkiem, aby kawa była bardzo aromatyczna. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do ekspresu i powoli zalewamy gorącą wodą. Najlepiej na każde 100 ml wody użyć 6-7 g dość grubo zmielonej kawy. Pamiętać trzeba o tzw. preinfuzji kawy, czyli nasączeniu jej najpierw odrobiną wody, aby zwiększyła swoją objętość oraz uwolniła dwutlenek węgla, który może nam zepsuć smak naparu. Dlatego też na samym początku zalewamy zmieloną kawę taką ilością wrzącej wody, aby ją po prostu „przykryć”, a następnie czekamy ok 30 sekund.
Teraz możemy przejść do sedna. Cienkim strumieniem, powoli zalewamy ziarna zaczynając od środka, a następnie ruchami kolistymi kierujemy strumień do zewnątrz. Należy pamiętać, aby nie lać wody zbyt gwałtowni i nie „wzburzyć” ziaren, ponieważ nasza kawa może zrobić się bardzo gorzka. Gdy już przelejemy całą wodę wyrzucamy filtr, a kawę przelewamy do filiżanek czy kubków.
Aromatyczny napój jest już gotowy do wypicia.

Poniżej krótki filmik z instrukcją Chemexa. Źródło Sweet Surrender


Warto dodać, że kawa z Chemexa jest bardzo delikatna, pozwala wydobyć z ziaren co to jest w nich ukryte, posiada także lekkie body, dlatego tak przyjemnie się ją pije.
Pamiętajmy, aby wybierać wyłącznie świeżo palone ziarna, prosto z palarni. To właśnie takie ziarenka najlepiej sprawdzają się w Chemxie.
Zdradzę tylko jeszcze, że moją ulubioną jest kawa Kostaryka Dota Tarrazu Hermosa SHB z palarni Finest Coffee :)

Smacznego!

PS. Chemex ma jeszcze inna, bardzo ciekawą funkcję w moim domu ;)

Chemex wazon kwiaty

Chemex, piękna ozdoba