Pas kawowy, co to takiego?
W odpowiedzi na to pytanie pomoże stworzona przeze mnie właśnie w tym celu infografika. Zaczynajmy!
Kawa jest obecnie jednym z pięciu najważniejszych surowców na naszej planecie. Jest najpopularniejszą używką na świecie i osiąga największe obroty na rynku, zaraz po ropie naftowej. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki czarnego napoju.
Zapewne każdy miłośnik kawy zna gatunki kawy – łagodną, aromatyczną i cenioną na całym świecie Arabikę oraz nieco gorszej jakości Robustę, którą cechuje gorycz i wysoka zawartość kofeiny. Być może niektórzy kojarzą jeszcze trzeci gatunek kawy, Liberikę, ale nie o tym jest artykuł :)
Zacznę może od garści kilku podstawowych informacji, które już zdążyły się przewinąć na blogu. Gdzie kawa rośnie i jak powstaje? Niewiele jeszcze osób ma świadomość skąd pochodzi kawa, którą kupujemy w sklepach lub prosto z palarni i czy w ogóle jest między nimi jakaś różnica. Wielu konsumentów za stolicę najlepszej kawy uważa Włochy. Ale czy na pewno tak jest?
Kawa rośnie na drzewkach kawowca, które uprawiane są w ponad 60 krajach na świecie, między zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca. Pas między zwrotnikami jest nazywany pasem kawowym (ang. bean belt lub coffee belt) i obejmuje Azję, Afrykę oraz Ameryki Południową i Północną, czyli producentów kawy i kakao. Pas kawowy charakteryzuje się zwykle umiarkowaną pogodą, słońcem oraz opadami deszczu, a także stałą temperaturą i bogatą, żyzną glebą. Są to idealne warunki na uprawę kawy, która jest głównym produktem eksportowym większości krajów zajmujących się jej produkcją. Trzeba zdać sobie sprawę, z faktu, iż nawet najmniejsza zmiana klimatu może mieć ogromny wpływ na jakość oraz ilość produkowanego ziarna, a co za tym idzie także na cenę końcowego produktu – wypalonej kawy w ziarnach, którą możemy nabyć w sklepie.
Rynek kawy to ogromna machina dająca pracę około 25 milionom ludzi na całym świecie! Głównymi producentami kawy są Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Kostaryka, Meksyk, Gwatemala, a także mało znane Wybrzeże Kości Słoniowej. Uprawa kawy nie należy na najłatwiejszych, ponieważ w praktyce nie da się do końca zautomatyzować całego procesu produkcji. Drzewka kawowca, szczególnie Arabiki, która wymaga ciężkiej pracy związanej z samą uprawą, zbiorem, a także późniejszą obróbką ziarna, narażone są na wiele chorób, a na jej plony wpływa każda zmiana pogody.
No dobrze, ale który z krajów produkuje najwięcej kawy? Na to pytanie odpowie wspomniana wcześniej, stworzona przeze mnie infografika. Polecam kliknąć na obrazek, aby obejrzeć go w większej rozdzielczości.
Jak widać to właśnie Brazylia króluje wśród producentów kawy, a należy do niej aż 1/3 całego rynku, tuż za nią Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja.
Co wyróżnia Brazylijskie kawy? Przede wszystkim przyjemna słodycz, znikoma kwasowość lub jej brak i dominujący w smaku aromat orzechów oraz czekolady, które to ziarna zawdzięczają klimatowi tam panującemu oraz glebie. W marketach możemy kupić paczkowane kawy np. z Brazylii, ale czy w takim opakowaniu na pewno jest wysokiej jakości ziarno? Śmiem wątpić :) Drugą kwestią jest brak daty palenia kawy, czy na pewno jest ona świeża, gdy większość producentów daje nawet 2 letnie daty przydatności do spożycia? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami ;)
Wracając do kaw światowych…
Czemu więc nie spróbować specjałów z poszczególnych krajów? Tuż przed następnym zakupem kawy pomyślcie czy na pewno warto kupić kawę z marketu, w której nie wiadomo co dokładnie się znajduje, skąd pochodzi ziarno i kiedy było palone, czy może lepszym pomysłem będzie wybór kawy z prosto palarni, która specjalizuje się w imporcie i wypalaniu ziarenek z poszczególnych krajów?
Gdy już raz spróbujecie świeżo palonej kawy już nigdy nie będziecie chcieli kupić tej z marketu. Zakochacie się w tym wspaniałym aromacie i smaku, gwarantuję :)
Jeśli zainteresowałam kogoś tym tematem, to serdecznie zapraszam to wcześniejszego mojego wpisu: Wizyta w palarni kawy
Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…
Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…
Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…
Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…
Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…
W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…