Pas kawowy – infografika

Pas kawowy, co to takiego?
W odpowiedzi na to pytanie pomoże stworzona przeze mnie właśnie w tym celu infografika. Zaczynajmy!

Kawa jest obecnie jednym z pięciu najważniejszych surowców na naszej planecie. Jest najpopularniejszą używką na świecie i osiąga największe obroty na rynku, zaraz po ropie naftowej. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez choćby jednej filiżanki czarnego napoju.
Zapewne każdy miłośnik kawy zna gatunki kawy – łagodną, aromatyczną i cenioną na całym świecie Arabikę oraz nieco gorszej jakości Robustę, którą cechuje gorycz i wysoka zawartość kofeiny. Być może niektórzy kojarzą jeszcze trzeci gatunek kawy, Liberikę, ale nie o tym jest artykuł :)

Zacznę może od garści kilku podstawowych informacji, które już zdążyły się przewinąć na blogu. Gdzie kawa rośnie i jak powstaje? Niewiele jeszcze osób ma świadomość skąd pochodzi kawa, którą kupujemy w sklepach lub prosto z palarni i czy w ogóle jest między nimi jakaś różnica. Wielu konsumentów za stolicę najlepszej kawy uważa Włochy. Ale czy na pewno tak jest?

Kawa rośnie na drzewkach kawowca, które uprawiane są w ponad 60 krajach na świecie, między zwrotnikiem Raka i zwrotnikiem Koziorożca. Pas między zwrotnikami jest nazywany pasem kawowym (ang. bean belt lub coffee belt) i obejmuje Azję, Afrykę oraz Ameryki Południową i Północną, czyli producentów kawy i kakao. Pas kawowy charakteryzuje się zwykle umiarkowaną pogodą, słońcem oraz opadami deszczu, a także stałą temperaturą i bogatą, żyzną glebą. Są to idealne warunki na uprawę kawy, która jest głównym produktem eksportowym większości krajów zajmujących się jej produkcją. Trzeba zdać sobie sprawę, z faktu, iż nawet najmniejsza zmiana klimatu może mieć ogromny wpływ na jakość oraz ilość produkowanego ziarna, a co za tym idzie także na cenę końcowego produktu – wypalonej kawy w ziarnach, którą możemy nabyć w sklepie.

Rynek kawy to ogromna machina dająca pracę około 25 milionom ludzi na całym świecie! Głównymi producentami kawy są Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Kostaryka, Meksyk, Gwatemala, a także mało znane Wybrzeże Kości Słoniowej. Uprawa kawy nie należy na najłatwiejszych, ponieważ w praktyce nie da się do końca zautomatyzować całego procesu produkcji. Drzewka kawowca, szczególnie Arabiki, która wymaga ciężkiej pracy związanej z samą uprawą, zbiorem, a także późniejszą obróbką ziarna, narażone są na wiele chorób, a na jej plony wpływa każda zmiana pogody.

No dobrze, ale który z krajów produkuje najwięcej kawy? Na to pytanie odpowie wspomniana wcześniej, stworzona przeze mnie infografika. Polecam kliknąć na obrazek, aby obejrzeć go w większej rozdzielczości.

Pas kawowy, infografika autorstwa blogkawowy.pl

Jak widać to właśnie Brazylia króluje wśród producentów kawy, a należy do niej aż 1/3 całego rynku, tuż za nią Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja.
Co wyróżnia Brazylijskie kawy? Przede wszystkim przyjemna słodycz, znikoma kwasowość lub jej brak i dominujący w smaku aromat orzechów oraz czekolady, które to ziarna zawdzięczają klimatowi tam panującemu oraz glebie. W marketach możemy kupić paczkowane kawy np. z Brazylii, ale czy w takim opakowaniu na pewno jest wysokiej jakości ziarno? Śmiem wątpić :) Drugą kwestią jest brak daty palenia kawy, czy na pewno jest ona świeża, gdy większość producentów daje nawet 2 letnie daty przydatności do spożycia? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami ;)

Wracając do kaw światowych…
Czemu więc nie spróbować specjałów z poszczególnych krajów? Tuż przed następnym zakupem kawy pomyślcie czy na pewno warto kupić kawę z marketu, w której nie wiadomo co dokładnie się znajduje, skąd pochodzi ziarno i kiedy było palone, czy może lepszym pomysłem będzie wybór kawy z prosto palarni, która specjalizuje się w imporcie i wypalaniu ziarenek z poszczególnych krajów?
Gdy już raz spróbujecie świeżo palonej kawy już nigdy nie będziecie chcieli kupić tej z marketu. Zakochacie się w tym wspaniałym aromacie i smaku, gwarantuję :)

Jeśli zainteresowałam kogoś tym tematem, to serdecznie zapraszam to wcześniejszego mojego wpisu: Wizyta w palarni kawy

5/5 - (2 votes)
Share
Edyta

Published by
Edyta

Recent Posts

Czy dzieci mogą pić kawę? Wpływ kofeiny na zdrowie dziecka

Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…

10 czerwca 2023

Kawa w ciąży

Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…

23 lipca 2019

Akrylamid w kawie – rzeczywiste zagrożenie, czy „burza w szklance wody”?

Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…

21 kwietnia 2018

Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…

28 października 2017

Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część IV. Test ekspresu De’Longhi Primadonna Elite Experience 650.85.MS

Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…

12 września 2017

Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część III. Test ekspresu De’Longhi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M

W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…

5 września 2017