Test kawy Etiopia Yirgacheffe z palarni Finest Coffee

Ziarna Etiopia Yirgacheffe zna chyba każdy, gdyż są najbardziej uwielbiane spośród etiopskich kaw. Jest to kawa speciality doceniana na całym świecie…

21 lipca 2015

Jamajska Blue Mountain

Kawa Blue Mountain jest to jedna z najbardziej pożądanych i prestiżowych kaw dostępnych na rynku. Przez wielu uważana za najlepszą…

20 lipca 2015

Czym słodzić kawę?

Smakoszów kawy możemy podzielić na dwie grupy: słodzących i niesłodzących. Przeciwnicy cukru uważają, że słodzenie kawy jest największą zbrodnią. Cukier…

1 lipca 2015

Jak spienić mleko do kawy?

Do przygotowania ulubionej mlecznej i puszystej kawy jak np. latte, cappuccino lub greckie frappe potrzebujemy doskonale spienionego mleka. Jak spienić mleko…

29 czerwca 2015

Przechowywanie kawy

Kawa podobnie jak każdy produkt spożywczy ma swój termin przydatności do spożycia. Ta, którą znajdziemy na półkach sklepowych ma najczęściej  datę na rok…

17 czerwca 2015

Kawa z chili

Kawa z przyprawami? Dlaczego nie! Kawa z chili jest aromatyczna i pikantna. Nie od dziś wiadomo, że chili lubi się…

16 czerwca 2015

Jaki kupić młynek?

Jaki kupić młynek? W ostatnim poście pisałam o mieleniu kawy, dzisiaj chciałabym ten temat nieco rozwinąć. Przedstawię co należy wiedzieć…

31 maja 2015

Mielenie kawy

Jeśli chcesz by smak Twojej kawy był odpowiedni najpierw zainwestuj w dobrej jakości młynek. Młynek do kawy wydawać by się…

29 maja 2015

Klasyczna mrożona

W taki gorący dzień jak dziś, po porannym mocnym espresso dobrze jest się wzmocnić wieczorną klasyczną mrożoną. Nie dość, że…

19 maja 2015

Zaczynamy!

Zaczynamy! Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Sięgamy po nią tuż po przebudzeniu, a filiżanka kawy towarzyszy nam…

18 maja 2015