Kawa z przyprawami? Dlaczego nie! Kawa z chili jest aromatyczna i pikantna. Nie od dziś wiadomo, że chili lubi się z czekoladą, dlatego jako dodatek również tarta gorzka.

Co potrzebujemy:

* kawa espresso;

* przyprawa chili;

* starta gorzka czekolada;

* mleko;

* cukier (opcjonalnie)

 Jak przygotować:

Zaparz tradycyjne espresso. Wlej je do większej szklanki. Wsyp odrobinę zmielonego chili, około 1/4 łyżeczki i wymieszaj. Następnie delikatnie dodaj spienione mleko. Dekoracyjnie przyprósz odrobiną startej gorzkiej czekolady .

 Smacznego!

 

Rate this post
Share
Edyta

View Comments

Published by
Edyta
  • Recent Posts

    Czy dzieci mogą pić kawę? Wpływ kofeiny na zdrowie dziecka

    Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…

    10 czerwca 2023

    Kawa w ciąży

    Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…

    23 lipca 2019

    Akrylamid w kawie – rzeczywiste zagrożenie, czy „burza w szklance wody”?

    Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…

    21 kwietnia 2018

    Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

    Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…

    28 października 2017

    Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część IV. Test ekspresu De’Longhi Primadonna Elite Experience 650.85.MS

    Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…

    12 września 2017

    Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część III. Test ekspresu De’Longhi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M

    W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…

    5 września 2017