Kategorie Przepisy na kawę

Mus kawowy czyli deser na zimno

Mus kawowy – deser idealny. Mam dla Was przepis na pyszny i zarazem niezwykle efektowny deser kawowy na zimno. Przygotowany jest na bazie żółtek, serka homogenizowanego, śmietanki oraz espresso. Do przygotowania tego deseru kawowego użyłam kawy kolumbijskiej, z palarni kawy, która to sama w sobie ma wyrazisty posmak czekolady i orzechów. Uznałam, że do tego przepisu na kawę sprawdzi się idealnie. Przygotowanie deseru jest bardzo proste, jednak składa się z kilku kroków i kilkukrotnego schładzania, jednak zapewniam was, że warto poczekać :)

Mus kawowy – przepis na deser kawowy

 

Do przygotowanie dwóch porcji musu kawowego potrzebujemy:

* 2 żółtka

* 2 łyżki cukru

 *  espresso ok. 30-40 ml 

* 100 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym

* 100 g śmietanki 30%

* łyżeczka żelatyny

* 2 łyżki wody

* 1 łyżka ciemnego kakao

* starta czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy kawę espresso. Do przygotowania espresso użyłam kawiarki Bialetti, z której uzyskałam ok 45-50 ml mocno skoncentrowanej kawy. Do naszego espresso dodajemy cukier i lekko studzimy. Następnie roztrzepujemy w misce żółtka. Nasze żółtka delikatnie podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do nich kawę, ciągle mieszając. Gdy masa trochę zgęstnieje, wtedy ściągamy ją z kuchenki i czekamy aż ostygnie.  Do ostudzonej masy dodajemy serek homogenizowany i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do reszty.
60 ml śmietanki ubijamy na sztywno i dodajemy do masy kawowej. Uzyskaną masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, a drugą odstawiamy w temperaturze pokojowej. Część kakaową przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na około 30-40 minut do jej ścięcia. Po zastygnięciu nakładamy drugą warstwę, czyli masę kawową i znów chowamy do lodówki na około 30-40 minut.
Ubijamy na sztywno pozostałą część śmietanki i gotową wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy. Całość schładzamy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Mus kawowy i jego przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale uwierzcie mi, warto :)
Efekt tej pracy to idealny deser kawowy.

Deser Mus Kawowy – fot. blogkawowy.pl

Smacznego!

5/5 - (1 vote)
Share
Edyta

View Comments

  • Wygląda rewelacyjnie, tak apetycznie. Uwielbiam wszelkie serniczki na zimno, więc myślę, że to również przypadłoby mi do gustu. Wypróbuję koniecznie:) Pozdrawiam:)

Published by
Edyta
  • Recent Posts

    Czy dzieci mogą pić kawę? Wpływ kofeiny na zdrowie dziecka

    Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…

    10 czerwca 2023

    Kawa w ciąży

    Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…

    23 lipca 2019

    Akrylamid w kawie – rzeczywiste zagrożenie, czy „burza w szklance wody”?

    Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…

    21 kwietnia 2018

    Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

    Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…

    28 października 2017

    Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część IV. Test ekspresu De’Longhi Primadonna Elite Experience 650.85.MS

    Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…

    12 września 2017

    Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część III. Test ekspresu De’Longhi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M

    W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…

    5 września 2017