Kawa po karaibsku to najlepsza kawa mrożona jaką do tej pory piłam! Oryginalny przepis na kawę mówi, że należy do niej dodać odrobinę alkoholu, dlatego lepiej sprawdzi się na weekendowy chillout niż jako poranna dawka kofeiny :)
Samo przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, nie licząc czasu oczekiwania na ostygnięcie espresso.
W pierwszej kolejności parzymy espresso. Ja standardowo zaparzyłam je za pomocą kawiarki Bialetti Venus 4. Kawę pozostawiamy do ostygnięcia – bardzo ważne! Do miksera wrzucamy gałkę lodów i wlewamy rum. Po całkowitym ostygnięciu kawy wlewamy ją do pozostałych składników. Całość miksujemy, tak by na powierzchni utworzyła się pianka. Przelewamy do wysokiej szklanki i delektujemy się pysznym kawowym specjałem :)
Smacznego!
Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…
Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…
Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…
Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…
Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…
W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…
View Comments
Uwielbiam mrożoną kawę :) na pewno wypróbuję przepis.
Serdecznie polecam :) Połączenie lodów i odrobiny alkoholu z kawą jest świetne :)