Ciekawostki o kawie

French Press, czyli kawa z praski francuskiej

Najświeższym moim odkryciem jest French Press, który dosłownie skradł moje serce! Od jakiegoś czasu częściej przyrządzam kawę w tym cudeńku niż w ekspresie czy ulubionej kawiarce.
French Press to dość proste, szklane urządzenie, o pojemności od 240 ml do 1000 ml. Najmniejszy egzemplarz pozwoli na zaparzenie dwóch kaw, przy czym największy jest w stanie zaserwować nam nawet 8 filiżanek pachnącej kawy. French Press zachwyca swoim wyglądem, a sama metoda parzenia jest bardzo prosta i szybka. Wystarczy kilka minut by cieszyć się sporą ilością świeżo parzonej kawy.

TROCHĘ HISTORII
French Press wynaleziony i używany został w latach pięćdziesiątych XIX wieku. Pierwsze egzemplarze powstały we Francji, stąd również nazwa urządzenia. Urządzenie zostało po raz pierwszy opatentowane w 1929 roku przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Z biegiem lat francuska praska przeszła kilka zmian konstrukcyjnych. W roku 1958 nastąpiło drugie opatentowanie urządzenia, tym razem przez Faliero Bondanini. Zapoczątkowało to masową produkcje we francuskiej fabryce zwanej Martin SA. Kolejnym krokiem było spopularyzowanie tego urządzenia w całej Europie, gdyż jego furrora rosła w bardzo szybkim tempie. French Press w udoskonalonej wersji przez Faliero używany jest aż do dnia dzisiejszego. W zależności od miejsca French Press nazywany jest również praską francuską, lub Meliorem, nazwa pochodzi od jednej z produkujących ją firm.

BUDOWA FRENCH PRESSA
French Press składa się z wąskiego, cylindrycznego pojemnika, zwykle wykonanego ze szkła lub przeźroczystego tworzywa sztucznego. Dzbanek posiada pokrywkę i przymocowany do niej okrągły tłok, który ściśle przylega do krawędzi cylindra. Na jego końcu znajduje się najważniejsza część całego urządzenia, filtr o strukturze siateczki, który oddziela kawę od fusów.

SPOSÓB UŻYCIA
Zacznę może od tego, że do przygotowania kawy w prasce musimy zaopatrzyć się w naprawdę dobrej jakości młynek. Jakość zmielonych ziaren ma duży wpływ na to jak kawa będzie smakować. Powinny być one zmielone dość grubo, gdyż drobne mielenie spowoduje zapchanie sitka i zaparzona kawa nie przepłynie przez jego drobne oczka. Ponadto, uzyskując drobno zmieloną kawę bardziej prawdopodobne jest, że drobinki ziaren przenikną przez lub wokół obwodu filtra i tłoczka. Nie należy jednak ustawiać młynka na największe mielenie, bo sprawi to, że kawa będzie niedoparzona i mało wyrazista. Bardzo ważne jest natomiast by kawa została zmielona jednolicie, zapewni to równomierne parzenie i uniemożliwi powstanie drobnego pyłku, który mógłby przedostać się do gotowego napoju.

Grubość zmielenia ziaren do French Pressa widoczna jest poniżej:

 

Parząc kawę w French Pressie 1 litrowym do szklanego pojemnika należy wsypać około 60 – 70 g kawy (5-6 łyżek stołowych). W przypadku mniejszych egzemplarzy warto kierować się proporcją 6g kawy na każde 100 ml wody. Zmieloną kawę zalewamy wodą o temperaturze około 90-96 stopni i pozostawiamy do zaparzenia na 4 minuty. Po tym czasie zalecane jest zamieszanie kawy, by zminimalizować powstanie piany. Następnie nakładamy pokrywkę i delikatnie dociskamy tłok wciskając fusy na dno naczynia. Czysty napar, pozbawiony fusów wydobędzie się przez siateczkę filtra. Po tej czynności najczęściej rozlewa się kawę do filiżanek, dłuższe pozostawienie jej w naczyniu spowoduje, że smak naparu stanie się cierpki i gorzki, choć jest to efekt, który dla niektórych osób jest pożądany. Powszechnie uważa się, że optymalny czas na zaparzenie kawy wynosi około 4 minuty. Inni uważają, że kawa osiąga swój niepowtarzalny smak dopiero po około 20 minutach.

Mała wskazówka – by jeszcze skuteczniej oddzielić fusy i pył z ziaren od kawy warto na metalowe sitko założyć dodatkowy papierowy filtr, taki jaki jest używany w Aero Pressie i całość z powrotem złożyć.

 

PODSUMOWANIE

Praski francuskie mają przewagę nad ekspresami do kawy z powodu swoich niewielkich gabarytów, są bardziej przenośne i mniej skomplikowane w użyciu. Wystarczy gorąca woda i zmielona kawa, nie operujemy tutaj parą wodną czy intensywnością ubicia kawy. Istnieją wersję podróżne, które wykonane są z twardego plastiku, zamiast z powszechnie używanego szkła. Posiadają również szczelną pokrywkę z zamykanym otworem do picia. Na rynku dostępne są również wersje dłużej utrzymujące ciepło. Wykonane są ze stali nierdzewnej, z podwójną ścianką. Przypomina to konstrukcję termosu, dzięki czemu można dłużej cieszyć się gorącym naparem. French Pressy są czasami używane do zimnego parzenia kawy jak również do zaparzania herbat i ziół liściastych. Niewątpliwie wielkość i wydajność tego urządzenia doskonale sprawdza się na kawę w większym gronie.

3.7/5 - (4 votes)
Share
Edyta

Published by
Edyta

Recent Posts

Czy dzieci mogą pić kawę? Wpływ kofeiny na zdrowie dziecka

Wielu rodziców zadaje sobie pytanie, czy ich dzieci mogą pić kawę. Kofeina, która występuje w…

10 czerwca 2023

Kawa w ciąży

Picie kawy w ciąży to same niepewności... Wśród społeczeństwa panuje przekonanie, że w ciąży nie…

23 lipca 2019

Akrylamid w kawie – rzeczywiste zagrożenie, czy „burza w szklance wody”?

Akrylamid w kawie, o co chodzi? Pewien niepokój wśród miłośników kawy wzbudziła bardzo medialna ostatnio…

21 kwietnia 2018

Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej…

28 października 2017

Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część IV. Test ekspresu De’Longhi Primadonna Elite Experience 650.85.MS

Przyszedł czas na ostatni, piąty test ekspresu do kawy od De'Longhi. Na sam koniec zostawiłam sobie…

12 września 2017

Porównanie ekspresów ciśnieniowych De’Longhi, część III. Test ekspresu De’Longhi Primadonna S Evo ECAM 510.55.M

W moim kolejnym teście przyjrzę się dokładniej jednemu z najlepszych ekspresów ciśnieniowych jakie oferuje De'Longhi, a mianowicie modelowi Primadonna…

5 września 2017