Jestem ogromną wielbicielką lodów pod każdą postacią. Jednak nie ma nic smaczniejszego jak te przygotowane własnoręcznie. Jako, że moją pasją jest kawa oraz wszystko co z nią związane przedstawiam Wam lody kawowe.

Przepis na lody kawowe jest bardzo łatwy, szybki, nie wymaga użycia maszyny. Jedynym minusem jest czas oczekiwania na zamrożenie :) Do tego przepisu użyłam świeżo palonej kawy Gwatemala Huehuetenango SHB ze swojej ulubionej palarni Finest Coffee. To słodka kawa delikatnej o jabłkowej kwasowości i posmaku czekolady. Idealnie sprawdziła się w lodowym przepisie.

Składniki:

* 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego

* 400 g śmietany kremówki 36% (ewentualnie 30%)

*5 łyżek cukru pudru

* 100 ml. bardzo mocno zaparzonej kawy (w tym przypadku Gwatemala Huehuetenango SHB)

W misce ubijamy całą śmietanę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. W drugim naczyniu ubijamy mleczko, tak by uzyskać puszystą pianę. Następnie łączymy śmietanę i ubite mleko. Dodajemy połowę przestudzonej kawy. Delikatnie mieszamy łyżką, by wszystko się połączyło. Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika. Całość przelewamy jeszcze cienką strużką pozostałej kawy. Wstawiamy lody do zamrażalnika na kilkanaście godzin. Ważne by od czasu do czasu je przemieszać, dzięki temu uzyskamy bardzo kremowe, puszyste lody. Przed podaniem polewamy sosem, ja używam swojego ulubionego karmelowego :)

lody kawowe

lody kawowe przepisSmacznego!