Jesień to niełatwy czas dla naszego samopoczucia i nastroju. Zimne poranki, szybko nadchodzący wieczór mogą pozbawić nas energii i zapału. Dlatego też warto w tym okresie fundować sobie małe przyjemności. Dzisiejsza moja propozycja to kawa z piankami Marshmallows. Każdy dobrze zna te małe, miękkie, słodkie pianki. Niektórzy uwielbiają ich słodki smak i lepką konsystencję, a inni wręcz przeciwnie. Kawa z ich dodatkiem robi się nieco gęstsza i oczywiście słodsza, dlatego też w tej wersji nawet wielbiciele cukru mogą spokojnie z niego zrezygnować. Jest to zatem propozycja dla łasuchów :) Przepis banalnie prosty, a jakże skuteczna broń w walce z wieczorną chandrą :)

Potrzebujemy:

* espresso lub nawet dwa – w zależności jak dużą porcję planujemy przygotować

* mleko (najlepiej 3,2%)

* pianki Marshmallows

Wykonanie:

Przygotowanie kawy z piankami rozpoczynamy w pierwszej kolejności od przygotowania za pomocą ekspresu lub kawiarki espresso. Alternatywą może być mocno parzona kawa fusiasta. Ja do tego przepisu użyłam świeżo mielonej kawy Brazylia Santos 17/18 z palarni kawy Finest Coffee. Gotowy napar przelewamy do kubka lub wysokiej szklanki, wrzucamy do niego kilka pianek. Następnie wszystko zalewamy gorącym i spienionym mlekiem (domowe sposoby na spienienie mleka znajdziecie tutaj). Piankami posypujemy również wierzch kawy. Dodatkowo całość możemy udekorować tartą gorzką czekoladą, kakao w proszku lub innymi smacznymi ozdobami. Wysoka temperatura napoju spowoduje, że pianki częściowo się rozpuszczą, przez co będą miały lekko ciągnącą konsystencję.

Czyż już nie sam widok poprawia Wasz humor? :)