Kawa po wiedeńsku przepis

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to mocno czekoladowy napój z dodatkiem bitej śmietany. Jej smak jest łagodny, aromatyczny i słodki…zdecydowanie można się w nim zatracić :)

Kultura kawowa w Austrii jest niezwykle istotna, a kawiarnie są głównym elementem wizerunku Wiednia. Austriacy uwielbiają spędzać czas na wspólnych rozmowach przy filiżance pysznej kawy. Piją ją powoli, delektując się każdym łykiem, dzięki czemu tworzy się wokół przyjemny klimat. Wypijają jej zawrotne ilości, sięgające ponad 200 litrów na osobę rocznie, bijąc w tym zestawieniu pozostałe kraje europejskie na łopatki.

Historia kawy po wiedeńsku

Picie kawy w Wiedniu zapoczątkował nie kto inny jak Polak – Franciszek Kulczycki, który dzięki swojemu podstępowi podczas oblężenia Wiednia przez Turków przyczynił się do ich pokonania. W ramach wdzięczności Jan III Sobieski pozwolił mu zagarnąć cokolwiek z dobytku uciekającego wroga. Wybór padł na zielone ziarna, które z pozoru wyglądały jak żywność dla wielbłądów. Kulczycki otworzył w Wiedniu pierwszą kawiarnię, rozpowszechniając w ten sposób w Austrii picie kawy.

Kawa po wiedeńsku przepis

Przyrządzenie kawy po wiedeńsku jest nieco dłuższe niż standardowej kawy, ale już pierwszy łyk tego kawowego deseru wynagradza cały trud :)

 

Kawa po wiedeńsku, czego potrzebujemy:

* świeżo zaparzone, podwójne espresso

* 5-7 kostek czekolady (sami decydujemy czy wolimy gorzką czy mleczną wersję)

* 100 ml śmietany kremówki

* bita śmietana (śmietana 36%)

* coś do posypania – kakao, stara czekolada

* ewentualnie łyżeczka cukru, którą możemy dodać bezpośrednio do espresso lub do bitej śmietany

Jak przygotować:

Przygotowanie kawy po wiedeńsku rozpoczynamy od podgrzania śmietanki na małym ogniu. Następnie do śmietanki należy wrzucić pokrojoną lub startą na małe kawałki czekoladę. Mieszamy, tak, aby czekolada całkowicie się roztopiła, uważając przy tym by jej nie zagotować.
W międzyczasie przygotowujemy nasze podwójne espresso. Ja przygotowałam je ze świeżo palonej kawy Kolumbia Excelso w zwykłej kawiarce.
Podwójne espresso to około 60-70 ml mocno skoncentrowanej kawy.
Naszą śmietankę z rozpuszczoną czekoladą musimy teraz połączyć z gorącym espresso i przelać filiżanki lub wysokiej szklanki. Na wierzch dodać ubitą za pomocą miksera śmietanę 36% i oprószyć startą czekoladą lub kakao. Nasza kawa po wiedeńsku jest już gotowa! :)

Kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku – fot. blogkawowy.pl

Smacznego!

3.8/5 - (5 votes)