Mielenie kawy

Jeśli chcesz by smak Twojej kawy był odpowiedni najpierw zainwestuj w dobrej jakości młynek.

Młynek do kawy wydawać by się mogło ma najmniejszy wpływ na smak naszej kawy…nic bardziej mylnego, jeśli chcemy poczuć wszystkie „składniki” kawy, musimy ją wpierw odpowiednio zmielić. Posiadając nawet najlepsze gatunkowo ziarna, ale używając niskiej jakości młynka, niestety ale smak naszego naparu możemy zwyczajnie zepsuć.

Do uzyskania idealnego smaku konieczne są ziarna zmielone na jednolity rozmiar, kiepski młynek spowoduje, że będą one nierównomierne. Jedne cząsteczki będą większe, inne mniejsze, więc woda będzie przez nie przechodzić w różnym tempie. Podczas gdy duże kawałki nadal będą produkować odpowiedni smak, małe zafundują nam już posmak goryczy i spalenizny. W takim przypadku ekstrakcja nie wydobędzie wszystkich nut smakowych zawartych w kawie, a tego przecież nie chcemy.

W zależności od tego jaką metodą przygotowujemy napar powinniśmy dobrać odpowiedni stopień zmielenia. Do espresso idealna jest kawa drobno mielona, a korzystając z kafetierki ziarna powinny być zmielone nieco grubiej.

Kolejną kwestią jest świeżość kawy. Oczywiste jest, że najlepszą  metodą na uzyskanie w pełni aromatycznej kawy jest mielenie jest tuż przed samym przygotowaniem. Zapewnia nam to najbardziej intensywne smaki. Kawa mielona niestety ma to do siebie, że bardzo szybko wietrzeje i traci to na czym nam zależy – swój aromat. Kawa pakowana leżakuje w sklepie nawet kilka miesięcy, postarajmy się więc nabywać ziarna w specjalistycznych sklepach, gdzie oferują nam tylko świeżo palone ziarna na zamówienie.

Rate this post

Leave a Reply