Najświeższym moim odkryciem jest French Press, który dosłownie skradł moje serce! Od jakiegoś czasu częściej przyrządzam kawę w tym cudeńku niż w ekspresie czy ulubionej kawiarce.
French Press to dość proste, szklane urządzenie, o pojemności od 240 ml do 1000 ml. Najmniejszy egzemplarz pozwoli na zaparzenie dwóch kaw, przy czym największy jest w stanie zaserwować nam nawet 8 filiżanek pachnącej kawy. French Press zachwyca swoim wyglądem, a sama metoda parzenia jest bardzo prosta i szybka. Wystarczy kilka minut by cieszyć się sporą ilością świeżo parzonej kawy.

TROCHĘ HISTORII
French Press wynaleziony i używany został w latach pięćdziesiątych XIX wieku. Pierwsze egzemplarze powstały we Francji, stąd również nazwa urządzenia. Urządzenie zostało po raz pierwszy opatentowane w 1929 roku przez włoskiego projektanta Attilio Calimani. Z biegiem lat francuska praska przeszła kilka zmian konstrukcyjnych. W roku 1958 nastąpiło drugie opatentowanie urządzenia, tym razem przez Faliero Bondanini. Zapoczątkowało to masową produkcje we francuskiej fabryce zwanej Martin SA. Kolejnym krokiem było spopularyzowanie tego urządzenia w całej Europie, gdyż jego furrora rosła w bardzo szybkim tempie. French Press w udoskonalonej wersji przez Faliero używany jest aż do dnia dzisiejszego. W zależności od miejsca French Press nazywany jest również praską francuską, lub Meliorem, nazwa pochodzi od jednej z produkujących ją firm.

BUDOWA FRENCH PRESSA
French Press składa się z wąskiego, cylindrycznego pojemnika, zwykle wykonanego ze szkła lub przeźroczystego tworzywa sztucznego. Dzbanek posiada pokrywkę i przymocowany do niej okrągły tłok, który ściśle przylega do krawędzi cylindra. Na jego końcu znajduje się najważniejsza część całego urządzenia, filtr o strukturze siateczki, który oddziela kawę od fusów.

SPOSÓB UŻYCIA
Zacznę może od tego, że do przygotowania kawy w prasce musimy zaopatrzyć się w naprawdę dobrej jakości młynek. Jakość zmielonych ziaren ma duży wpływ na to jak kawa będzie smakować. Powinny być one zmielone dość grubo, gdyż drobne mielenie spowoduje zapchanie sitka i zaparzona kawa nie przepłynie przez jego drobne oczka. Ponadto, uzyskując drobno zmieloną kawę bardziej prawdopodobne jest, że drobinki ziaren przenikną przez lub wokół obwodu filtra i tłoczka. Nie należy jednak ustawiać młynka na największe mielenie, bo sprawi to, że kawa będzie niedoparzona i mało wyrazista. Bardzo ważne jest natomiast by kawa została zmielona jednolicie, zapewni to równomierne parzenie i uniemożliwi powstanie drobnego pyłku, który mógłby przedostać się do gotowego napoju.

Grubość zmielenia ziaren do French Pressa widoczna jest poniżej:

french press

 

Parząc kawę w French Pressie 1 litrowym do szklanego pojemnika należy wsypać około 60 – 70 g kawy (5-6 łyżek stołowych). W przypadku mniejszych egzemplarzy warto kierować się proporcją 6g kawy na każde 100 ml wody. Zmieloną kawę zalewamy wodą o temperaturze około 90-96 stopni i pozostawiamy do zaparzenia na 4 minuty. Po tym czasie zalecane jest zamieszanie kawy, by zminimalizować powstanie piany. Następnie nakładamy pokrywkę i delikatnie dociskamy tłok wciskając fusy na dno naczynia. Czysty napar, pozbawiony fusów wydobędzie się przez siateczkę filtra. Po tej czynności najczęściej rozlewa się kawę do filiżanek, dłuższe pozostawienie jej w naczyniu spowoduje, że smak naparu stanie się cierpki i gorzki, choć jest to efekt, który dla niektórych osób jest pożądany. Powszechnie uważa się, że optymalny czas na zaparzenie kawy wynosi około 4 minuty. Inni uważają, że kawa osiąga swój niepowtarzalny smak dopiero po około 20 minutach.

Mała wskazówka – by jeszcze skuteczniej oddzielić fusy i pył z ziaren od kawy warto na metalowe sitko założyć dodatkowy papierowy filtr, taki jaki jest używany w Aero Pressie i całość z powrotem złożyć.

 

PODSUMOWANIE

Praski francuskie mają przewagę nad ekspresami do kawy z powodu swoich niewielkich gabarytów, są bardziej przenośne i mniej skomplikowane w użyciu. Wystarczy gorąca woda i zmielona kawa, nie operujemy tutaj parą wodną czy intensywnością ubicia kawy. Istnieją wersję podróżne, które wykonane są z twardego plastiku, zamiast z powszechnie używanego szkła. Posiadają również szczelną pokrywkę z zamykanym otworem do picia. Na rynku dostępne są również wersje dłużej utrzymujące ciepło. Wykonane są ze stali nierdzewnej, z podwójną ścianką. Przypomina to konstrukcję termosu, dzięki czemu można dłużej cieszyć się gorącym naparem. French Pressy są czasami używane do zimnego parzenia kawy jak również do zaparzania herbat i ziół liściastych. Niewątpliwie wielkość i wydajność tego urządzenia doskonale sprawdza się na kawę w większym gronie.