Blog kawowy

czyli co w kawie piszczy...

Category

Ciekawostki o kawie

Jak wybrać kawę, żeby smakowała?

Przygoda z kawą dla wielu osób zaczyna się bardzo wcześnie. Zazwyczaj ogranicza się do marketowej mielonki lub – co gorsza – kawy rozpuszczalnej. Niestety okazuje się, że w Polsce jest bardzo mało świadomych konsumentów, dla których kawa ma być jedynie… Czytaj →

Barista – zawód czy pasja?

Barista, słowem wstępu Dawniej uważano, że parzenie kawy to rzecz prosta i niewymagająca wielkich umiejętności. Sądzono, że wystarczy rozróżniać kawę sypaną od rozpuszczalnej. Dziś mamy tak dużą różnorodność gatunków kaw, sposobów jej zaparzania (od ekspresu ciśnieniowego, kawiarki po french press, aeropress i chemex),… Czytaj →

Kawa zbożowa – czym jest i jakie ma właściwości

Kawa zbożowa to napój, który z tradycyjną kawą wspólną ma jedynie nazwę i zbliżony wygląd. Produkt ten nie jest wykonywany z aromatycznych ziaren kawowca. Powstaje z palonych ziaren popularnych zbóż, takich jak żyto, pszenica, jęczmień, a także z cykorii lub… Czytaj →

French Press, czyli kawa z praski francuskiej

Najświeższym moim odkryciem jest French Press, który dosłownie skradł moje serce! Od jakiegoś czasu częściej przyrządzam kawę w tym cudeńku niż w ekspresie czy ulubionej kawiarce. French Press to dość proste, szklane urządzenie, o pojemności od 240 ml do 1000… Czytaj →

Fair Trade – kawa ze sprawiedliwego handlu

Czy wiesz, że pijąc kawę możesz przyczynić się do ochrony środowiska, sprawiedliwego handlu i dobrych warunków pracy mieszkańców biedniejszych części świata? Dowiedz się więcej o Fair Trade. Pół dolara dziennie Z pewnością wielu będzie zasmuconych faktem, iż spora liczba pracowników plantacji… Czytaj →

Partnerzy bloga

         

Kawa bezkofeinowa

Myślę, że śmiało mogę stwierdzić, że większość z nas docenia smak świeżo parzonej kawy, szczególnie nad ranem, po nieprzespanej nocy lub po pracy do późnych godzin dnia poprzedniego. Niejednokrotnie okazuje się, że to jedyny ratunek by szybko dojść do siebie i… Czytaj →

Kopi Luwak – kawa z kontrowersyjnym procesem produkcji

Pochodząca z południowo-wschodniej Azji kawa „Kopi Luwak„, zaliczana jest do najdroższych kaw na świecie. Ma szczególny aromat i smak, a jej cena wynika ze specyficznego procesu produkcji. Nie byłoby może w niej nic niezwykłego, gdyby nie fakt, że wytwarza się… Czytaj →

Aeropress – kawa ze strzykawki

Jako, że wielbicieli kawy jest wielu, niemało jest także sposobów na zaparzanie tego pobudzającego naparu. Jedną z alternatyw jest przygotowanie kawy w aeropressie, który niektórzy potocznie nazywają „strzykawką”, gdyż działa na podobnych zasadach. Jego historia nie sięga odległych lat. Urządzenie… Czytaj →

Peeling kawowy

Pogoda za oknem robi się coraz przyjemniejsza. Nie wiem jak wy, ale ja z niecierpliwością wyczekiwałam kiedy tylko będę mogła całkowicie porzucić puchową kurtkę, szalik i rękawiczki. W końcu mamy cieplejsze dni, pozostaje tylko odpowiednio przygotować się na nowy sezon…. Czytaj →

Jaki wpływ na smak kawy ma woda?

„Kupiłam wysokogatunkową kawę, prosto z palarni. Mam dobrej jakości młynek i kawiarkę. A mimo to smak napoju nie jest wystarczająco zadowalający. Czym jest to spowodowane?” Ktoś ostatnio zadał mi takie pytanie. Pierwsza moja myśl – woda.  To ona ma duże… Czytaj →

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Pyszna, aromatyczna kawa w zaciszu własnego domu, nawet jeśli nie posiadamy profesjonalnego ekspresu? Jasne, że tak. Wystarczy zaopatrzyć się w to małe cudo. Kawiarka jest zdecydowanie idealną alternatywa dla osób nieposiadających elektrycznego ekspresu. Łatwa w obsłudze, w kuchni zajmuje nie… Czytaj →

© 2018 Blog kawowy — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑