Jako, że wielbicieli kawy jest wielu, niemało jest także sposobów na zaparzanie tego pobudzającego naparu. Jedną z alternatyw jest przygotowanie kawy w aeropressie, który niektórzy potocznie nazywają „strzykawką”, gdyż działa na podobnych zasadach. Jego historia nie sięga odległych lat. Urządzenie to wynalezione zostało w 2005 roku przez amerykańską firmę Aerobie. Zaskakujące, że obszar działalności tej firmy jest zupełnie niepowiązany z kawą. Aerobie produkuje bowiem zabawki typu jo-jo bądź frisbee. Jednakże wynalezienie aeropressu okazało się strzałem w dziesiątkę nie mniejszym niż wspomniane wyżej zabawki.

Aeropress charakteryzuje się prostą, nieskomplikowaną budową. Składa się z komory z filtrem oraz z tłoka wykończonego gumową nakładką. W komplecie z urządzeniem znajduje się mieszadełko, lejek, który ułatwia wyciskanie, łyżka do kawy oraz zapas filtrów.

Aby przygotować kawę przy użyciu aeropressu, należy zaopatrzyć się w kawę dobrej jakości. Sprawdzą się tu kawy jasno oraz średnio palone, jednorodne. Dawkę, jaka będzie najlepsza, określa się między 6 a 11 g. na 100 ml. Oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań smakowych. Za każdym razem możemy modyfikować czas parzenia, dozę czy wybór kawy. W ten sposób z pewnością odnajdziemy to, co najbardziej będzie odpowiadało indywidualnym wymaganiom. Aeropress daje duże pole do popisu dla osób, którzy lubią tego typu eksperymenty.

Kawę mielimy bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli planujemy używać aeropressu poza domem, warto zabrać ze sobą także młynek. Kawa mielona ma to do siebie, że po około trzydziestu minutach traci dużą część swojego aromatu. Warto kupować produkty, na których umieszczona jest informacja, kiedy kawa była palona. Im bliżej tego terminu, tym lepiej.

Dobrze jest używać filtrowanej wody. Należy także odpowiednio przygotować filtr do aeropressu. Aby nie miał on posmaku papieru, warto przelać go wcześniej gorącą, świeżo zagotowaną wodą.

A oto etapy przygotowania kawy przy użyciu aeropressu:

  1. Gotujemy wodę, następnie czekamy aż przestygnie. Najlepsza temperatura do zaparzenia kawy oscyluje w granicach 85-96°. Ważne, by nie była wrząca. W czasie, gdy woda nabiera odpowiedniej temperatury, mielimy kawę.
  2. Przygotowaną kawę wsypujemy do tuby.
  3. Nalewamy do tuby wodę tak, aby przykryć ziarna. Czekamy pół minuty, po czym dolewamy wody do około 3/4 wysokości tuby i mieszamy.
  4. Zakręcamy sitko z filtrem.
  5. Przygotowujemy filiżankę bądź kubek i kładziemy na nim odwrócony Aeropress.
  6. Zachowując wolne tempo delikatnie wyciskamy napar przy użyciu tłoczka. Nieco inny smak kawy uzyskamy zmieniając czas wyciskania kawy. Tutaj także zachęcamy do eksperymentowania. Całkowity czas odciskania kawy może różnić się nawet o kilkanaście sekund.

Aby usunąć pozostałości kawy z aeropressu, odkręcamy zakrętkę na dole i tłokiem aż do końca usuwamy odpadki. Następnie rozkładamy wszystkie części i myjemy je wodą.

I właściwie to już cała filozofia. Prawda, że proste?

Opisana wyżej metoda zaparzania kawy za pomocą aeropressu jest metodą podstawową. Znany jest jeszcze jeden sposób. Tzw. metoda odwrócona zasłynęła tym, że kawa zaparzona w ten sposób ma głębszy smak, ponieważ czas jej parzenia jest dłuższy. W tym przypadku cały rytuał rozpoczynamy od założenia tłoka. Aeropress odwracamy w ten sposób, by tłoczek był na dole. Kiedy urządzenie ustawione jest  w tej pozycji, wsypujemy kawę. Następnie wlewamy gorącą wodę i mieszamy. Czekamy moment, umieszczamy w sitku filtr, zakręcamy tubę sitkiem i odwracamy ją tak, by sitko znajdowało się teraz na dole. Wystarczy już tylko przygotować kubek bądź filiżankę i przecisnąć kawę. Niektórzy twierdzą, że ten sposób zaparzania kawy daje jeszcze większą kontrolę nad procesem parzenia. Poza tym dzięki metodzie odwróconej kawa kapie wtedy, gdy jest już zaparzona, a nie natychmiast po wlaniu wody.

Przygotowywanie kawy w aeropressie ma wiele plusów. Przede wszystkim urządzenie nie jest drogie, budowa odznacza się dużą prostotą, a przygotowanie kawy nie wymaga szczególnych zdolności zaparzającego. Jakość tak sporządzonego naparu nie odstaje bardzo wyraźnie od kawy przygotowywanej w drogich, skomplikowanych urządzeniach. Ponadto aeropress nie jest podatny na uszkodzenia. Niewątpliwie będzie to plus dla początkujących kawoszy.

Ci, którzy przepadają za podróżami czy też piknikami lub inną formą spędzania czasu poza domem, ucieszą się zapewne z faktu, że aeropress jest urządzeniem przenośnym. Plastik, z którego jest stworzony nie ulega zniszczeniom tak łatwo, jak np. szkło. O aeroressie najwięcej słyszy się zwykle w okolicach lata, ponieważ jest lekki, poręczny i bardzo praktyczny. Po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.

Osoby interesujące się kawą, lubiące innowacje w tej dziedzinie wcale nie muszą wydawać dużych pieniędzy na dobry sprzęt. Aeropress zaspokaja potrzeby nawet najbardziej wymagających miłośników kawy.